Welkom in het Victory Museum

Het Victory Museum behoort tot het Museumplein Grootegast, drie musea onder één dak.

De bezetting begon op 10 mei 1940, toen (Nazi-)Duitsland Nederland binnen viel. Zware tijden braken aan voor vele Nederlanders. Na de landingen in Normandië, in juni 1944 stormden de geallieerden op met de uiteindelijke bevrijding van Zuid-Nederland na “operation Market Garden”. Voor Noord-Nederland braken nog slechtere tijden aan, waar de “hongerwinter” van 1944 ook deel van uitmaakte.

Pas in 1945 kon met het verslaan van de Duitsers in de Ardennen een begin worden gemaakt aan de verdere bevrijding van Nederland. De Amerikaanse en Britse legers stootten direct door richting Berlijn om de oorlog te beëindigen, en een aantal Canadese eenheden kregen de taak Noord-Nederland te bevrijden.

De Duitse bezetter sloeg, met de Canadezen op de hielen, op de vlucht naar het noorden. Groningen stad werd als een last-stand door een relatief grote groep Duitsers als fort gebruikt alwaar de laatste grote slag zou plaatsvinden.

Foto: Impressie van het nagebouwde Engelse vliegveld

Deze slag duurde ongeveer 4 dagen, en heeft veel schade veroorzaakt in de stad. Bijzonder is te noemen dat de Martinitoren, die op dat moment in de steigers stond, de ellende bespaard is gebleven die de rest van de Grote Markt wel te verduren kreeg.

Foto: Impressie van de Red Ball Express

Het museum vertoont van zowel Canadese-, Duitse- als verzetszijde objecten die met deze tijd te maken hebben. Ook worden in diorama’s andere scenes uit de oorlog tentoongesteld zoals een Brits vliegveld compleet met vliegtuig en een Afrika-scene.

Foto: Impressie Atlantikwal

Het Victory Museum beeldt door middel van een diorama’s verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog uit, waaronder:

Naast diorama’s zijn vitrines ingericht met allerlei objecten uit de Oorlog, vanuit civiel en militair perspectief.

Kom kijken en laat u meenemen naar de periode 1940-1945.